Daan van Alkemade

Het gat tussen stort en kringloop

Daan heeft een loods in bruikleen van de gemeente Hilversum waar hij spullen opknapt die anders weggegooid zouden worden. Onder de naam Opwaarts gaat hij daar aan de slag met hergebruik en upcycling. Het eerste jaar kijkt hij puur naar wat er binnenkomt (dus wat er bij de straat staat of wat mensen gratis op marktplaats zetten voordat ze het naar de stort brengen). In een half jaar heeft dat al een heleboel bruikbaar bouwmateriaal opgeleverd en een hele verzameling prachtige meubelen.

Ook zijn er al een aantal samenwerkingen ontstaan, zo maakt een lokale leerbewerker tassen van oude leren bankstellen die hij bij de straat vindt.

Soms geeft Daan spullen een nieuwe functie, upcycling dus. Hij maakt graag lampen van oude haardrogers of foto-vergroters. Ook maakt hij voor omroepen op het mediapark kantoortafels van bijvoorbeeld een oude kabelhaspel.

Daan komt graag spreken bij PechaKucha omdat hij het liefst met zoveel mogelijk andere upcyclers en hergebruikers samenwerkt. Hij hoopt dat er daar een paar van in de zaal zitten. Ook hoopt hij dat het publiek mee wil speuren naar spullen die gered moeten worden.