Vybeke Pieters

De korte voedselketen

We leven op te grote voet! We eten van over de hele wereld, verbouwen voedsel ten koste van een gezonde bodem en we verspillen ontzettend veel voedsel. Wie wil dat nou niet anders?! Geïnspireerd door het boek “Wat eten we vandaag” van Carolyn Steel, is Vybeke overtuigd geraakt van de grote rol die Voedsel heeft in de transities die voor de deur staan. Klimaat, water, bodem, biodiversiteit, gezondheid, lokale economie en grondstoffen. Voedsel raakt dit alles aan. Denken en organiseren vanuit de voedselketen kent alleen maar plussen.

Laten we de Gooise voedselketen in beeld brengen en de verantwoordelijkheid terugbrengen waar die hoort: bij ons allemaal en in de eigen regio. Wie doet wat, waar willen we afscheid van nemen en wat willen we versterken? Samen kunnen we het!

Voedsel, we kunnen niet zonder. En voedsel is daarom misschien wel de beste sleutel tot grote transities. Daarom is het belangrijk om aan de slag te gaan met de (korte) voedselketen. Van bovenaf met landelijke, regionale en lokale visies, maar vooral ook van onderaf. En er zijn al mooie initiatieven in de eigen regio. Een daarvan is voedselvereniging Ons Eten Hilversum, dat weer samenwerkt met andere initiatieven. Stap in, doe mee!